Kilogramele in plus va pot produce multe neplaceri. In afara de inconvenientele estetice, riscati sa aveti mari probleme de sanatate.
Supraponderabilitatea si obezitatea dubleaza riscul deceselor.
Patologiile cel mai frecvent asociate cu supraponderabilitatea si obezitatea sunt:
- Boli de ficat. Multe persoane obeze dezvolta depuneri de grasime in interiorul ficatului, care in 10% din cazuri pot duce la ciroza si cateodata la insuficienta hepatica.
- Boli de inima. Obezii au un nivel ridicat al colesterolului, ceea ce poate duce la depuneri de grasime in artere. Ei sunt de doua ori mai expusi la hipertensiune.
- Diabet de tip 2. Persoanele cu exces de grasime - in special in zona abdominala - devin adesea rezistente la insulina, substanta ce ajuta organismul sa depoziteze glucoza. Cand nivelul glucozei creste mult, rezulta diabetul. Un efect secundar este lezarea vaselor de sange din retina, chiar orbirea.
- Atac cerebral. Riscul unui atac este de doua pana la patru ori mai mare la persoanele cu diabet de tip 2, dintre care 90% sunt supraponderale. Atacul se produce fie cand se rupe un vas de sange, fie cand un cheag blocheaza o artera din creier, vatamand celulele nervoase.
- Cancer la colon. Oamenii obezi au un risc sporit de cancer la colon. Grasimea abdominala pare sa creasca acest risc. Asta poate explica de ce barbatii (care tind sa acumuleze grasime pe abdomen) sunt expusi unui risc mai mare.
- Osteoartrita. Obezitatea solicita in plus coloana, soldurile si genunchii, erodand cartilajele. Pe masura ce acestea se deterioreaza, spatiul incheieturii se ingusteaza, iar oasele se freaca intre ele.
"Excesul de greutate este asociat cu 400.000 de decese/an si un risc sporit de afectiuni cardiace, diabet de tip II si cancere la colon, san si ale endometrului. Cea mai chinuitoare este insa suferinta psihologica a celor stigmatizati de obezitate." (National Geographic Romania - August 2004).