Obezitatea a fost declarata epidemie de catre Centrele pentru controlul si Prevenirea Bolilor.
O sesime din populatia mondiala este supraponderala sau sufera de obezitate avertizeaza Federatia Mondiala a Inimii, cu sediul la Geneva. (vezi detalii)
Statisticile Asociatiei Romane de Endocrinologie arata ca un sfert dintre romani sunt obezi si 64% sunt supraponderali.
Iata ingredientele care conlucreaza la depunerea ireversibila a straturilor de grasime ca apanaj permanent al corpului nostru, de care nu de putine ori uitam sa avem grija:
- Tehnologia care ne scuteste de efortul fizic: autoturisme, masini de spalat, ascensoare;
- Cresterea nivelului de trai care ne determina sa consumam mai multe calorii - prosperitatea se traduce in hrana abundenta si de cele mai multe ori nesanatoasa;
- Promovarea intensiva a dulciurilor si fast-food-urilor (in 10 tari din U.E. peste 50% din reclama la produse alimentare este la dulciuri, fast-food-uri si cereale indulcite. In Marea Britanie consumul de snacks-uri a crescut cu circa 25% in 5 ani);
- Sedentarismul, care este urmarea fireasca a tintuirii in fata televizoarelor, computerului, jocurilor video. "Un sfert dintre americani nu fac nici un fel de exercitii. Mai putin de o treime aloca timpul minim recomandat, de 30 de min/zi, exercitiilor fizice... Obezitatea a atins nivelul de alerta maxima printre copii si adolescenti, aproape triplandu-se dupa 1980... Fiind dificil sa dai jos kilogramele, strategia cea mai buna este de a evita ingrasarea" (National Geographic Romania - August 2004);
- Interesul producatorilor este sa vanda tot mai mult: "Din anii 1970, portiile au exploadat. Superportiile de cartofi prajiti si sucuri sunt adesea de pana la 5 ori mai mari decat cand au aparut pe piata. Megaportiile fac cu ochiul portofelului, dar atenteaza la taliile noastre." (National Geographic Romania - August 2004).